SJ vs Deutche Bahn del 1

Jag antar att de flesta svenska fotboll supportrar läst sjs reklamkampanj ”Ta tåget till matchen”, ok tänker antagligen många efter att ha läst den det kan väl vara ett roligt och bekvämt sätt att göra en fotbollsresa på. Läs då reklamen en gång till, vad står det egentligen. Jo det står till matchen inte till och ifrån matchen. Just det! det står ingenting om hur du skall ta dig från matchen. Skall du som svensk fotbollsupporter åka tåg från matchen får du räkna med en dyr övernattning. I Sverige är det så gott som omöjligt att ta sig från Stockholm till Göteborg efter kl 20.00 med tåg vilket medför att svenska fotbollsupportrar är hänvisade till långa och obekväma bussresor. Men vi behöver inte resa många mil söder ut från Sverige för att hitta motsatsen.

Den tyska motsvarigheten till SJ, Deutche Bahn är en dröm i jämförelse för en fotbollsupporter. Hela det tyska ligasystemet från bundesliga genom 2bundesliga och 3bundesliga och ner till de tre regionalligorna lever på att man har generösa möjligheter att ta sig fram med tåg en stor del av dygnet. Är matchen på en vardagskväll kan man t ex ta sig de ca 20 milen mellan Hannover och Hamburg med snabbtåget ICE efter kl 24.00 för ca 375 skr beroende på vilken kurs euron står i. Är matchen tidigt på en helgdag finns det en uppsjö med olika varianter att åka tåg på. Låt mig därför göra ett försök att lotsa er på rätt väg i den tyska djungeln av tågrabatter.

Länder-tickets

Dessa rabatter gäller resa med regiontåg. Klicka bort shnelle verbindungen och klicka istället i nur nachverker.

Kostar från 26 euro för 5 personer beroende på vilken delstad du befinner dig i. Alla delstater har sin egen variant på denna biljett.

Gäller tur och retur under samma dygn.

Vardagar gäller den från 09,00 till 03.00 dagen efter.

Helger gäller den hela dygnet fram till 03,00 följande dag. Köper du den på söndag kan du åka fram tll 03,00 måndag morgon

Kommer du t ex till Puttgardens färjeterminal med färja från Rödby i Danmark köper du en Schleswig Holstein ticket denna gäller även i Hamburg som räknas som en egen delstat. Det finns alltså en del samarbeten mellan delstaterna. Denna biljett gäller även på u-bahn (tunnelbanan) och på s-bahn (en form av järnväg som förbinder områden lite längre från centrum med centrala Hamburg.

Vill du åka mellan Hamburg och Hannover köper du en Nidersachsen ticket. Även med denna kan du åka med Hannovers kommunala stadstrafik resten av dygnet

Schönes-wochenende ticket

Med denna biljett åker du genom hela Tyskland under ett dygn lördag eller söndag.

Kostar just nu 37 euro för 5 personer.

Gäller även denna för tur och retur resa samma dygn, till 03.oo nästa dag.

Det kan även löna sig om man vill åka tåg från Sverige till Tyskland att gå in på Deutche Bahns hemsida och titta på priserna från Köpenhamn. Själv skall jag inom kort besöka München och fick betala runt 300 skr för en enkel biljett i sittvagn. SJs utlandsavdelning har även en del rabatterade biljetter. I Göteborg är öppettiderna vardagar 10.00 – 17.00. Jag kan rekommendera Deutche Bahns hemsida var ni än är i Europa och behöver kolla upp tågavgångar, ingen har bättre koll.

Mesken

This entry was posted in Åka Tåg. Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>